Nieuwe jongerenwerker: 'Ik wil begrip voor jongeren kweken'

Susanne Berends is de nieuwe jongerenwerker van de gemeente Hattem. Zij wil een luisterend oor zijn voor alle jeugd in de Hanzestad. ,,Het is belangrijk dat de jongeren zich binnen gepaalde grenzen ontwikkelen, zodat zij sterker in de maatschappij komen te staan."

,,Jongeren zijn leuk en dynamisch, zijn recht voor de raap en zeggen wat ze denken. Ik vind het waardevol om hen te begeleiden richting de volwassenheid. Natuurlijk spelen er zaken onder de jongeren in Hattem. Het is en blijft de jeugd waarmee je te maken hebt. Die willen experimenteren. Ik denk niet dat de problemen in Hattem extreem zijn. Dat komt mede door de goede samenwerking met de politie, het Centrum voor Jeugd en Gezin, scholen en de gemeente Hattem. Daardoor kunnen we korte slagen maken op het moment dat er iets speelt."

VRIJWILLIGER Berends begon drie jaar geleden als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Hattem om ervaring op te doen. Vorig jaar kon de 30-jarige Kampense een paar uur aan de slag als rechterhand van jongerenwerker Jennie Swarts. Na het vertrek van Swarts, vorige maand, werd Berends benoemd tot jongerenwerker van Stichting Welzijn Hattem. Overigens op voordracht van de jeugd zelf die niet opnieuw een vertrouwd gezicht wilde verliezen.

VERTROUWEN ,,Ik heb een warm welkom van de jeugd ontvangen. Het grote voordeel is dat ik de jongeren al ken. Als jongerenwerker wil ik laten zien dat ik er voor de jeugd ben, mochten er vragen of problemen zijn. Van daaruit bouw je aan een vertrouwensrelatie. Er zijn nu eenmaal bepaalde onderwerpen waar je met je ouders niet zo makkelijk over praat. Daarvoor kunnen ze bij mij terecht. Daarnaast wil ik ook preventief werken door jongeren te wijzen op de gevaren van alcohol en drugs, verantwoord gebruik van social media of het helpen bij het vinden van een stageplek. Op het moment dat ik merk dat er wat speelt wordt een informele informatieavond met een deskundige georganiseerd in het jongerencentrum."

GEOPEND Jongerencentrum 'Ons Plekje' is gevestigd in MFC De Marke en geopend op de woensdag en vrijdag van 19.00 tot 21.30 uur. Alle jeugd van 12 tot en met 23 jaar is daar welkom voor een gezellig samenzijn. ,,Soms komen daar hele goede gesprekken uit voort. Om zichtbaar te zijn voor de jongeren en andere bewoners van Hattem ga ik de straat op om de jeugd te ontmoeten. Als jongerenwerker ben je de schakel tussen de jongeren en andere Hattemers."

BEGRIP ,,De jeugd moet begrijpen dat ik voor hun werk en dat ik namens hen spreek tijdens de verschillende overleggen. Ik wil begrip voor jongeren kweken. Vaak gebeuren dingen met een reden. Samen met de partners, jeugd en bewoners gaan we op zoek naar een haalbare oplossing die binnen de wettelijke kaders past. Deze samenwerking is van essentieel belang. Het jongerenwerk kan het net als de andere diensten van Stichting Welzijn Hattem, niet alleen. Daar heb je ook ouders en vrijwilligers bij nodig." 

( www.veluweland.nl )

bekijk al het nieuws